Specjał mojej Mamy, który sprawia, że Kolega Małżonek biegnie na obiadek do swojej teściowej jak na skrzydłach.
Ma w zwyczaju mawiać, że dzień kiedy moja Mama serwuje ten placek, jest jak święto. Tak bardzo mu smakuje.
Może to i bomba kaloryczna, może i niezbyt zdrowe, ale za to jakie pyszne.
Nie miałam wyjścia, musiałam podpytać Mamę o przepis i również serwować Małżonkowi to danie, tak zdroworozsądkowo - raz na jakiś czas.
Czas przygotowania 30-40 min + ok. 60 min pieczenie w 180 st.
Składniki dla 6 osób (na naczynie żaroodporne o pojemności 4-5 L).
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- ok. 70 dkg kiełbasy (toruńska, śląska lub jaką kto lubi)
- 2 małe cebulki
- 20 dkg boczku
- sól i pieprz
- olej
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy jak na placki ziemniaczane. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy również pokrojone w kosteczkę cebulki.
Wszystko jeszcze chwilkę smażymy, tak by cebulka się porządnie zeszkliła, ale nie przypaliła.
W między czasie do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy solą
i pieprzem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem(max. 3 min.na najsłabszych obrotach) by ciasto było bardziej puszyste.
i pieprzem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem(max. 3 min.na najsłabszych obrotach) by ciasto było bardziej puszyste.
Gdy kiełbasa z boczkiem i cebulką troszkę ostygną (nie muszą być całkiem zimne) dodajemy je do masy ziemniaczanej i mieszamy.
Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy dokładnie olejem, również przykrywkę.
Gotową masę ziemniaczaną przelewamy do naczynia i na sam wierzch, na środku wlewamy łyżkę oleju.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Dopiero teraz włączamy piekarnik i nastawiamy odpowiednią temperaturę.
UWAGA! Nie wkładamy naczynia żaroodpornego do wcześniej nagrzanego piekarnika, gdyż jest duże ryzyko pęknięcia.
Placek pieczemy ok. 60 min., w 180 st., sprawdzając pod koniec pieczenia czy wierzch się zarumienił. Może się okazać, że placek będzie jeszcze potrzebował 5-10 min pieczenia (dlatego do pieczenia wygodniejsze jest szklane naczynie żaroodporne, bo bez zaglądania do środka możemy obserwować czy placek jest już upieczony).
SMACZNEGO :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz