Czarny sezam jest znany głównie w kuchni azjatyckiej i indyjskiej.
Równie często używany w kuchni afrykańskiej i meksykańskiej.
Wydaje mi się, że wciąż za cicho jest o jego zbawiennym działaniu na włosy i cerę.
Znany jest ze swoich właściwości wspomagających:
- krążenie
- pracę żołądka, wątroby, nerek, trzustki i śledzony, płuc oraz serca.
Ponad to czarnemu sezamowi przypisuje się działanie regulujące miesiączkowanie, zwalczające objawy reumatyzmu, zwiększające produkcję pokarmu u matek karmiących piersią oraz ogólne działanie wzmacniające, oczyszczające i regenerujące organizm.
Bogaty w:
- wapń
- miedź
- mangan
- cynk
- fosfor
- żelazo
- potas
- sód
- magnez
- białko i błonnik
- witaminy z grupy B i witaminę E
- lecytynę, podstawowe aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe
Czarny sezam dla urody:
- hamuje wypadanie włosów (łyżka oleju z czarnego sezamu i łyżka oliwy z oliwek zmieszana i wmasowana w skórę głowy daje zaskakująco szybkie efekty przy zmaganiu się z wypadaniem włosów)
- spowalnia proces siwienia włosów
- wzmacnia paznokcie
- poprawia stan cery
- pomaga w walce z trądzikiem
- przyspiesza gojenie się ran
- spowalnia procesy starzenia
- doskonale nawilża skórę i odżywia włosy
Zalecana dzienna dawka spożywanego sezamu to ok. od 1 do 3 łyżek stołowych ziaren.
Ziarna czarnego sezamu są dużo lepsze w smaku niż ten, najpopularniejszy u nas, jasny sezam oraz pozbawione typowej dla niego goryczki.
Sezam można dodawać do kanapek, sałatek, wypieków, surówek, sushi, mięsa, stosować jako panierka, dodatek do deserów i ciast. Wszystko zależy od naszej inwencji kulinarnej.
Doskonały jest uprażony na suchej patelni, wcześniej pozostawiony na noc do namoknięcia.
Natomiast najlepiej przyswajalny przez organizm jest mielony bezpośrednio przed spożyciem lub w postaci oleju. W Chinach bardzo popularna jest słodka zupa z czarnego sezamu, ryżu i cukru polecana na przyśpieszenie wzrostu włosów i ich odżywienie.
Czarny sezam można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (stacjonarnych i internetowych), w niektórych marketach na dziale z dodatkami do potraw chińskich oraz na targach i bazarkach. Tam właśnie ja się
w niego zaopatruję.
w niego zaopatruję.
Cena za kilogram to ok. 30-40 zł, w zależności od sklepu.
Kilka smacznych przepisów z czarnym sezamem podaje na swoim blogu AzjatyckiCukier.
Szczególnie lody z czarnym sezamem wyglądają interesująco :).
Nie próbowałam jeszcze i jestem strasznie ciekawa ich smaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz