Zapiekanka z makaronem i szpinakiem jest szybka i łatwa z przygotowaniu,a najważniejsze, że wychodzi każdemu.
Czas przygotowania: 15 min. + zapiekanie w 180 st. ok.20 min.Składniki na 4 porcje.
Składniki:
- pół paczki makaronu (rurki, świderki, wstążki, co kto lubi)
- 20 dkg sera żółtego
- 2 łyżki śmietany
- paczka mrożonego szpinaku np. brykiet
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku
- kostka serka topionego lub pleśniowego, osobiście polecam pleśniowy (wtedy można zmniejszyć ilość sera żółtego)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente. W między czasie na patelni podsmażamy szpinak. Ja wrzucam na rozgrzany olej zamrożony i momentalnie się rozmraża. Dodaję posiekany drobno czosnek i serek topiony/pleśniowy. Osobiście polecam pleśniowy. Nie jest to konieczne, można szpinak przyprawić tylko solą i pieprzem. Jednak czosnek poprawia znacznie smak szpinaku. Odparowujemy go trochę na niewielkim ogniu, na patelni. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.
Ugotowany makaron przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykrywamy warstwą wcześniej startego żółtego sera. Następnie kładziemy warstwę szpinaku i znów przykrywamy warstwą tartego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 20 min.
SMACZNEGO :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz