SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

8 kwietnia 2014

Kto nie lubi Tiramisu ;) ???

Kto nie lubi Tiramisu? :)
Osobiście nie znam nikogo.

Nie wiem czemu żyłam w przekonaniu, że zrobienie tego deseru jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego.

Fakt, za pierwszym razem przygotowanie zajęło mi ponad godzinę, ale z czasem po kilku kolejnych próbach doszłam do wprawy i potrafię je przygotować w 30 min.
Niestety, deser choć przygotowany, to gotowy do konsumpcji nie jest od razu, bo tiramisu wymaga kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.
Jak mawia mój Kolega Małżonek, te kilka godzin, gdy Tiramisu się chłodzi, to istna tortura :))).

Czas przygotowania 30-40 min. + min. 3 h chłodzenie w lodówce ( najlepiej zostawić na noc)
Składniki na formę/naczynie o rozmiarach 20cm / 25 cm


Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów (ja preferuję te z Lidla)
- 500 g mascarpone
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru amaretto (lub innego o podobnym smaku)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- opcjonalnie 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Kawę zaparzamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodajemy do kawy likier.
Wszystkie składniki powinniśmy wcześniej wyjąc z lodówki by miały temperaturę pokojową.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ucieramy na gładką masę kilka dobrych minut. Następnie dodajemy mascarpone i dalej chwilkę ucieramy masę.
Teraz kolej na białka. Można użyć wszystkich lub tylko 2. Ubijamy je na sztywną pianę, a na koniec powoli dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru pudru, cały czas ubijając je do 3 minut. Odstawiamy mikser i łyżką mieszamy białka z wcześniej przygotowaną masą mascarpone.

Następnie przystępujemy do wykładania formy/naczynia biszkoptami. Każdy biszkopt moczymy w zimnej kawie z likierem (nie dłużej niż 2 sekundy, bo się rozmokną na papkę) i układamy równo jeden przy drugim.
Na biszkopty wykładamy połowę masy (połowę jeśli chcemy by nasze tiramisu miało 2 piętra i w zależności od wielkości naczynia, można masę podzielić nawet na 3 części i zrobić 3-piętrowe tiramisu).
Każda warstwę masy posypujemy przez małe sitko kakao. Układamy drugą, a nawet trzecią warstwę w ten sam sposób.

Tak przygotowane tiramisu, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, choć ja zalecam zostawić na całą noc lub przygotować z rana by mieć do podania na poobiedni deser. Naczynie z tiramisu warto czymś przykryć np. folią aluminiową, tak by nie dotykała masy.

Deser podajemy schłodzony. Przed podaniem posypać wierzch kakao. Moja wersja jest dodatkowo posypana z wierzchu płatkami migdałowymi.


SMACZNEGO :)

1 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong