SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

2 maja 2014

Nasiona chia - maleńkie ziarenko o wielkiej mocy.

Maleńkie, niepozorne rzeczy mogą się okazać bardzo ważne w naszym życiu.
Tak jest między innymi z naszym odżywianiem.

Jakiś czas temu pisałam tu o dobrociach zawartych z czarnym sezamie teraz czas na nasiona chia (salvia hispanica - szałwia hiszpańska).

Nasionko chia jest jeszcze mniejsze od ziarenka sezamu, ale zawarte w nim kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały sprawiają, że mają ogromną moc odżywczą, a nawet leczniczą.

Nasiona chia są od dawna stosowane szeroko w Ameryce Południowej. W Europie od niedawna zdobywają rzesze zwolenników, gdyż dopiero w 2009 roku UE zatwierdziła je jako produkt spożywczy.

Co zawierają nasiona chia:
- kwasy omega-3 oraz omega-6. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6,
- błonnik - około 25%,
- antyoksydanty,
- 107 mg wapnia,
- 160 mg fosforu,
- 2,4 mg żelaza,
- 105 mg potasu,
- 59 mg magnezu,
- 0,5 mg cynku,
- niacyna,
- witaminy E, B1, B3
- ok. 20% łatwo przyswajalnego białka,
- długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy,
- śladowe ilości sodu.

Dobroczynne działanie nasion chia:
- spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi, w związku z tym są zalecane dla cukrzyków,
- duża zawartość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dlatego też są pomocne dla osób walczących z nadwagą,
- spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste,
- mają właściwości nawilżające (hydrofilowe), z tego względu zalecane są miedzy innymi dla sportowców,
- nie zawierają glutenu i są nieocenione w diecie bezglutenowej,
- pomocne przy walce o obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- zalecany w okresie wzrostu dla dzieci i dojrzewania młodzieży oraz dla kobiet w ciąży.

Jak stosować nasiona chia - zalecana dzienna dawka to 1 łyżka stołowa:
- w całości jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, smoothie oraz wielu innych dań,
- zmielone jako dodatek do wypieków, chleba, ciast, placków, koktajli, sosów,
- jako żel - zalane ciepłą wodą wytwarzają żel(podobnie jak większość popularnych nasion np. siemię lniane) i w tej formie również można jej zażywać lub dodawać do potraw,
- jako kiełki,
- jako olej.

Przed zastosowaniem nasion chia warto je zalać wodą, w zależności od temperatury wody wystarczy im od 10 do 30 minut.

Ja zazwyczaj dodaję nasiona chia do porannego smoothie (wcześniej namoczone około 10-15 minut), czasem do sałatek. Stosuję je od niedawna i na pewno niebawem wypróbuję dużo więcej ich zastosowań. Zamierzam także poeksperymentować z ich kiełkowaniem oraz spróbować wyhodować swoją roślinkę. Akurat zbliża się idealny czas na ich wysiew i wzrost(od czerwca do września).

źródło, źródło

4 komentarze:

  1. takie malusie, a takie cenne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają jak robaczki ... bez nóżek :).

      Usuń
  2. Gdzie można dostać te nasionka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje kupuję na targu/rynku, które są organizowane w moim mieście co sobotę (i chyba też w środę, ale na mniejsza skalę). W tekście nie wspomniałam o kosztach. Tam gdzie kupuję są w cenie 75 zł /kg dużo i nie dużo, bo jak wezmę sobie 10-15 dkg to mi to starcza na ponad miesiąc, a nawet dwa.
      Widziałam je również na Allegro i w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong