SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

15 listopada 2013

Jak piec mięso by było soczyste i miękkie.

Ileż to razy próbując zabłysnąć w kuchni, porywałam się na pieczenie różnego rodzaju mięsiwa.
Ehhh... a to za suche, a to za twarde, a to z wierzchu przypalone i w środku surowe, a to skurczone
do wielkości piłki tenisowej.

Pewnego dnia u teściowej podpatrzyłam jak ona to robi.
Jej pieczeń jest zawsze rumiana, miękka, soczysta i oczywiście smaczna.

Czas przygotowania 5 minut, potem cała noc ;) + 60 min. pieczenie.
Składniki na 6-8 porcji.

Składniki:
- 1 kg mięsa (schab, karkówka, szynka itd - co kto lubi)
- pół miski zimnej wody
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżka soli
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżka majeranku lub ziół prowansalskich (dla urozmaicenia może to być tymianek, rozmaryn lub inne suszone zioła)
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek oleju

Przygotowanie:
W misce z zimną wodą rozpuszczamy sól.
Jeśli nie jesteście pewni czy woda jest odpowiednio posolona, można wykonać test jajkiem - surowe, umyte jajko wkładamy do tej osolonej wody. Jeśli jajko pływa po wierzchu, jest to znak, że dodaliśmy odpowiednią ilość soli. Może się okazać, że jajko tonie i wtedy trzeba będzie dodać jeszcze trochę soli.
Do osolonej wody wrzucamy kulki pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.
Kilka kulek pieprzu warto rozgnieść lub dosypać 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu.
Wkładamy oczyszczone mięso do tak przygotowanej zalewy.
Przykrywamy i wstawiamy miskę z mięsem w zalewie do lodówki na całą noc.
Nie musi to być akurat noc, jednak pamiętajmy, że mięso musi kilka dobrych godzin marynować się.

Następnego dnia przecedzamy mięso z zalewy przez durszlak. Odstawiamy na chwilę by odsiąkło.
Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie nasza sztukę mięsa obtaczamy w ziołach i w mące.
Obsmażamy mięso z każdej strony (boki też) po kilkadziesiąt sekund, aż się zezłoci. Nie dłużej.
Oprószenie mąką i obsmażenie zapobiega nadmiernemu kurczeniu się i wysuszaniu mięsa podczas późniejszego pieczenia.
Po usmażeniu, mięso przekładamy na wyłożoną folią aluminiową i papierem do pieczenia, blaszkę.
(Aluminium jest szkodliwe dla zdrowia, dlatego staram się unikać bezpośredniego kontaktu żywności z folią aluminiową. Kładę ją na blaszkę tylko w celu zabezpieczenia przez ew. przypaleniem. Dodatkowo zawsze kładę papier do pieczenia.)
Polewamy olejem z patelni, jeśli jest go mało to dolewamy jeszcze kilka łyżek.
Wrzucamy koło mięsa przyprawy, które zostały w durszlaku(pieprz, ziele i listki laurowe).

Mięso pieczemy około 60 minut w 170-180 st. W połowie pieczenia dobrze jest obrócić mięso by się równo opiekło.

Tak upieczone mięso jest tak miękkie i soczyste, że można pokroić i podawać bez dodatków do obiadu.
Można również dorobić do nich sos pieczeniowy.
Będzie wyśmienite jako wędlina na kanapki.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong