SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

26 listopada 2013

Pizza na cieście pszenno-razowym z bazylią.

Dzisiaj mnie naszło, poszukując pomysłu na obiad, by zrobić pizzę.
Zaglądam do szafki, a tam tylko mąka pszenno-razowa.

A co tam! No risk no fun. :)
Zobaczymy jak to ciasto wyjdzie.

Czas przygotowania 15 min. wyrobienie ciasta, ok. 1 h na jego wyrośnięcie + ok. 30 min. pieczenie w 200 st.C.
Składniki na 4 porcje. Blaszka prostokątna, taka jak standardowo dodają do piekarników.

Składniki:
CIASTO
- 40 dkg mąki pszenno-razowej (około 3 szklanek)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 35 dkg drożdży
- łyżeczka bazylii
- łyżka oleju
- szczypta soli


SOS (dla zabieganych może być ketchup)
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku wg uznania
Jak ktoś lubi pizze serowe, tak jak ja, może dodać do sosu pół serka topionego



DODATKI
według gustu i uznania, u mnie były dzisiaj:
- 6 plastrów szynki
- 1 ser camembert
- 1 ser pleśniowy Lazur
- papryka konserwowa
- 10 dkg sera żółtego
- odrobina bazylii i oregano

Przygotowanie:
Ciasto - drożdże rozpuszczamy w szklance z mlekiem i wodą, dodajemy je do przesianej mąki, wlewamy łyżkę oleju i dajemy szczyptę soli oraz bazylię. Bazylia doda ciastu smaku.
Mieszamy najpierw widelcem, a potem ugniatamy ręką około 10 minut.
Ciasto dobrze wygniecione jest jednolite i odkleja się od ręki.
Pozostawiamy je na ok. 1 h do wyrośnięcia. Powinno, w tym czasie, zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.

Mamy teraz czas na przygotowanie sosu i dodatków.

Sos - olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy pomidory z puszki, podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na koniec dodajemy posiekany drobno(lub przeciśnięty przez wyciskarkę) czosnek.
Teraz jest ten moment kiedy można też dodać pół serka topionego. Chwilę podsmażamy wszystko i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatki - co, kto lubi i ma w lodówce, tu panuje pełna dowolność.
Ja pokroiłam szynkę, paprykę konserwową, camembert i ser pleśniowy w kawałki, a na wierzch starłam żółty ser i posypałam jeszcze odrobina bazylii i oregano.

Jak już nasze ciasto wyrosło, możemy je ugnieść ręką jeszcze kilka razy i uformować na blaszce wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
Smarujemy ciasto sosem lub ketchupem, wykładamy dodatki i wkładamy do rozgrzanego na 200 st. piekarnika.

Pizzę pieczemy 20 - 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Ciasto z mąki pszenno-razowej smakuje podobnie jak chleb graham.

SMACZNEGO :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong