SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

30 listopada 2013

Banacocoffee Pie czyli Banoffee Pie z kokosem.

Jakiś czas temu, poszukując ciekawego, łatwego i szybkiego przepisu na deser, trafiłam na Banoffee Pie wg przepisu Agnieszki z kanału na YT Nieesia25.

Przepis wyglądał zachęcająco. Wówczas zrobiłam ten przysmak i przez długi czas nie wracałam do tego przepisu.
Trochę przerażała mnie chyba ta ilość kalorii jakie ta słodkość zawiera.
Jest jednak pyszny, bardzo zasmakował Mojemu Koledze Małżonkowi więc, chcąc nie chcąc, musiałam do niego wrócić.

Czas przygotowania: 30 min + min. 1 h na schłodzenie
Składniki na blaszkę 25 cm / 20 cm ok. 8 porcji


Składniki:
- 150 gram masła
- 250 gram herbatników (1 op. herbatników np. Bonitki)
- aromat waniliowy
- puszka masy kajmakowej
- opakowanie śmietanki kremówki 30% (330-350 ml)
- 3-4 banany
- opakowanie wiórków kokosowych
- kostka gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej w blenderze, zajmie to dosłownie paręnaście sekund.
Dłuższa wersja przewiduje umieszczenie herbatników w woreczku, przykrycie ich ściereczką i kruszenie ich tłuczkiem. Można jeszcze pobawić się w tarcie herbatników na tarce. Co kto woli.

Masło topimy w rondelku, przestudzamy i łączymy z pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy aromat waniliowy i 2 łyżki wiórków kokosowych.
Spód z herbatników i masła przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę
i ugniatamy równo na dnie.

Teraz możemy zrobić jedną z dwóch rzeczy; zapiec przez 8 minut spód
w piekarniku (200 st.)lub schłodzić go w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę kajmakową. Można masę podgrzać w kąpieli wodnej co ułatwi jej rozprowadzenie po spodzie ciasta. Nie jest to jednak konieczne.
Masa z puszki jest dość plastyczna.
Rozsmarowujemy kajmak i wysypujemy na niego warstwę wiórek kokosowych. Banany kroimy w grube plastry (grube - mam na myśli minimum 5 mm, ale ja zazwyczaj kroję jeszcze grubsze). Wykładamy je na masę kajmakową, posypujemy wiórkami.
Wkładamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za ubicie śmietanki.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na puszysty krem, pod koniec miksowania dodajemy łyżkę cukru pudru i znów 2 łyżki wiórków kokosowych. Dla obniżenia wartości kalorycznej można pominąć tę łyżkę cukru pudru. Wówczas bita śmietana będzie równoważyć słodkość masy kajmakowej.
Wykładamy ją na banany. Wierzch posypujemy startą czekoladą i ... wiórkami kokosowymi.

Ach! Jakby komuś było mało to jest jeszcze wersja z płatkami migdałowymi.
Nic skomplikowanego, w składnikach zamieniamy wiórki kokosowe na płatki migdałowe.

SMACZNEGO :)
... i oby poszło w cycki ;) nie w bioderka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong