Za oknem już jesień. Choć ostatnie dni są dość ciepłe, to nie ma co się łudzić. To piękne i gorące lato w tym roku już nie wróci ;).
Poniżej przedstawiam sprawdzony, łatwy i szybki przepis na "wspomnienie lata" czyli ciasto z malinami.
Czas przygotowania 20 min. + 50-60 min. pieczenie.
Temperatura pieczenia - 180 st.C.
Rozmiary blaszki - okrągła, średnica 22 cm.
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego (a najlepiej 3 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego samemu)
- 3/4 szklanki oleju (dowolny)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 500 gram malin
- cukier puder do posypania
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
Przygotowanie:
Przygotowujemy blaszkę, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli (to jeden z trików na piękną
i sztywną pianę).
i sztywną pianę).
Gdy piana jest już ubita, dodajemy cukier, potem żółtka i cukier wanilinowy. Nie przestajemy miksować. Następnie powoli wlewamy olej, a po chwili ostrożnie dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia. Na koniec miksowania dodajemy aromat.
do pieczenia. Na koniec miksowania dodajemy aromat.
W tym momencie dobrze byłoby włączyć piekarnik by się już grzał.
Ostatnim składnikiem są oczywiście maliny, ale je już delikatnie łączymy z ciastem mieszając np. łyżką
i wlewamy ciasto na blaszkę. Ja jeszcze zostawiam trochę malin żeby położyć na cieście przed włożeniem do piekarnika, ponieważ wcześniej wmieszane owoce mają tendencję do opadania na spód ciasta i nie wygląda to potem tak jak bym chciała.
i wlewamy ciasto na blaszkę. Ja jeszcze zostawiam trochę malin żeby położyć na cieście przed włożeniem do piekarnika, ponieważ wcześniej wmieszane owoce mają tendencję do opadania na spód ciasta i nie wygląda to potem tak jak bym chciała.
Wkładamy do nagrzanego na 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 min. Po upieczeniu przyprószamy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz