SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

26 października 2013

... na grzyby, na lwyby czyli polędwica z kurkami.

Kurka to jeden z niewielu grzybów, który mogę zbierać bez obaw, że pomylę go z jakimś trujakiem.

Kurki można przyrządzać na wiele sposobów, a i same w sobie są takie pyszne i aromatyczne.
Kiedyś pierwsze popołudnie pod namiotami spędzaliśmy na zbieraniu kurek, by rano, na śniadanie,
wszyscy raczyli się jajecznica z kurkami.

Dzisiaj jednak nie o jajecznicy, a o polędwicy z kurkami.

Czas przygotowania 25 min. + do 60 min. duszenie.
Składniki na 4 - 6 porcji.

Składniki:
- 80 dkg polędwicy wieprzowej lub dwie niewielkie polędwiczki
- 25 dkg kurek
- niewielka cebula
- sól i pieprz mielony + 7 kuleczek całego pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- kostkę rosołową
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy po skosie w ok. 1 cm plastry.
Delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdy kawałek.
Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wcierając przyprawy w każdy kawałek mięsa.
Odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Możemy mięso przygotować nawet wcześniej i zostawić w lodówce na godzinkę lub dwie.

Ten czas wykorzystujemy na umycie kurek i obranie cebuli.
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
Przyprawiamy grzyby solą i pieprzem do smaku.
Smażymy kurki z cebulką na łyżce masła.
Większe grzyby ja kroję na pół, ale mogą pozostać w całości.

Gdy kurki są już podsmażone przekładamy je do głębokiej patelni,
wlewamy 600 ml wody, dodajemy listki laurowe, rozgniecione kulki pieprzu
i rozmaryn.

Wyjmujemy mięso z lodówki. Oprószamy je mąką i na reszcie masła podsmażamy każdy kawałek z obu storn po minucie.
Mięso musi być przysmażone na złoto.

Usmażone mięso przekładamy do wody z kurkami i przyprawami,
ustawiamy na małym ogniu i dusimy aż polędwiczki będą miękkie.
W między czasie dodajemy kostkę rosołowa.
Dusimy tak do ok. godziny i mieszając od czasu do czasu.

Na sam koniec zagęszczamy sos mąką.
Gotujemy chwilkę mieszając i zwracając uwagę by sos się nie przypalił.
Gotowe. Podajemy według uznania np. z ziemniaczkami.



Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong