Dzisiejsza propozycja dla wielbicieli włoskiej kuchni.
Mniej znana wersja spaghetti, ale moim skromnym zdaniem, dużo lepsze niż np. bolognese.
Czas przygotowania 20 min.
Składniki:
- makaronu spaghetti
- sól i pieprz
- 100 gram parmezanu
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- mała główka czosnku lub 5 ząbków z dużej główki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wodę solimy dopiero gdy się gotuje, solenie zimnej wody opóźnia moment wrzenia. Wrzucamy makaron. Paczka makaronu starcza na 4-5 porcji, więc jeśli gotujecie dla np. 2 osób podzielcie paczkę odpowiednio. Gdy makaron się gotuje mamy czas na starcie parmezanu na drobnych oczkach tarki. Można kupić gotowy tarty parmezan, ja jednak polecam taki w kawałku i samemu zetrzeć.
Czosnek obieramy i siekamy drobno. W tym czasie na dużej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek.
Uwaga przy podsmażaniu czosnku, trzeba to robić na małym ogniu i podsmażać go dosłownie chwilkę by się delikatnie zeszklił. W tym czasie przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Makaron powinien już być ugotowany i odcedzony. Dodajemy makaron do czosnku i przez chwilę, mieszając, podgrzewamy całość.
Tak przygotowany makaron podajemy na talerz, posypujemy tartym parmezanem i gotowe.
Ilość parmezanu to kwestia indywidualna, jeśli lubisz ten ser to nie ma co sobie żałować ;).
Dla dodania koloru można przybrać danie odrobiną np. posiekanej pietruszki.
Dla odważnych proponuję stuningować całość pepperoni. W takim przypadku będą potrzebne jeszcze 3 papryczki, które siekamy i podsmażamy razem z czosnkiem. Resztę przygotowuje się jak wyżej.
Przyrządzenie takiego spaghetti jest szybkie, łatwe, nie wymaga dużej ilości składników i co najważniejsze jest pyszne.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz