SECOND PLANET FROM SUN

Druga planeta od słońca czyli drobne, kobiece przyjemności.

23 grudnia 2013

Świąteczny kopiec marchewkowo-marcepanowy.

Przygotowania do Świąt dobiegają końca.

Na jutro mam zaplanowane już tylko ubranie choinki, pomalowanie paznokci ;) i można świętować.
Pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem na pyszne świąteczne ciasto - kopiec marchewkowo-marcepanowy.
Zawiera w sobie niemal wszystko to, co kojarzy mi się, ze smakiem i zapachem Świąt Bożonarodzeniowych, czyli piernik, marcepan, cynamon, pomarańcza i czekolada :).

Czas przygotowania 30 min. + do 60 min. pieczenie w 180-190 st.
Składniki na blaszkę o średnicy ok. 24 cm.

Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 szk. cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków w proszku.
- 200 g masy marcepanowej (gotowa lub robiona samemu - tu łatwy przepis)
- płatki migdałowe - paczka 100 g.
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- laska wanilii
- tabliczka białej czekolady lub waniliowej polewy

Przygotowanie:
Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
i odcisnąć z soku (jeśli marchew jest mocno soczysta to sok z niej może powodować, że ciasto opadnie i zrobi nam się zakalec).

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Gdy już piana jest odpowiednio sztywna dodajemy powoli cukier, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka.
Kolejno, naprzemiennie dodajemy mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz olej. Przyprawę piernikową mieszamy z cynamonem, kardamonem, goździkami oraz gałką muszkatołową i wsypujemy do ucieranej masy.

Na koniec dodajemy ziarenka ze środka laski wanilii, marchew i połowę paczki płatków migdałowych.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około godzinę, sprawdzając pod koniec tego czasu patyczkiem czy już jest suche.
W trakcie pieczenia ciasto rośnie w kształt kopca, spokojnie, nie ucieknie nam z blaszki :).

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić je w połowie jak tort. Tu umieszczamy masę marcepanową (gotową lub robioną samemu). Posypujemy marcepan kandyzowaną skórką pomarańczową i przykrywamy wierzchnią częścią ciasta.

Topimy białą czekoladę (lub polewę waniliową) w wodnej kąpieli i rozsmarowujemy ją po wierzchu ciasta.
Na koniec, zanim zastygnie polewa, posypujemy nasz kopiec resztą płatków migdałowych.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. oj jak mi ślinka cieknie, chociaż dzisiaj będę mial wyzerke :D
    Wesołych świąt :)

    http://lukaszmakeup.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wzajemnie Cudownych Świąt Bożego Narodzenia :).

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Second planet from sun wszelkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

translate / tłumacz

© 2011 SECOND PLANET FROM SUN, AllRightsReserved | Designed by ScreenWritersArena

Distributed by: free blogger templates 3d free download blog templates xml | lifehacker best vpn best vpn hong kong