Przygotowania do Świąt dobiegają końca.
Na jutro mam zaplanowane już tylko ubranie choinki, pomalowanie paznokci ;) i można świętować.
Pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem na pyszne świąteczne ciasto - kopiec marchewkowo-marcepanowy.
Zawiera w sobie niemal wszystko to, co kojarzy mi się, ze smakiem i zapachem Świąt Bożonarodzeniowych, czyli piernik, marcepan, cynamon, pomarańcza i czekolada :).
Czas przygotowania 30 min. + do 60 min. pieczenie w 180-190 st.
Składniki na blaszkę o średnicy ok. 24 cm.
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 szk. cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków w proszku.
- 200 g masy marcepanowej (gotowa lub robiona samemu - tu łatwy przepis)
- płatki migdałowe - paczka 100 g.
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- laska wanilii
- tabliczka białej czekolady lub waniliowej polewy
Przygotowanie:
Obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
i odcisnąć z soku (jeśli marchew jest mocno soczysta to sok z niej może powodować, że ciasto opadnie i zrobi nam się zakalec).
i odcisnąć z soku (jeśli marchew jest mocno soczysta to sok z niej może powodować, że ciasto opadnie i zrobi nam się zakalec).
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Gdy już piana jest odpowiednio sztywna dodajemy powoli cukier, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka.
Kolejno, naprzemiennie dodajemy mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz olej. Przyprawę piernikową mieszamy z cynamonem, kardamonem, goździkami oraz gałką muszkatołową i wsypujemy do ucieranej masy.
Na koniec dodajemy ziarenka ze środka laski wanilii, marchew i połowę paczki płatków migdałowych.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około godzinę, sprawdzając pod koniec tego czasu patyczkiem czy już jest suche.
W trakcie pieczenia ciasto rośnie w kształt kopca, spokojnie, nie ucieknie nam z blaszki :).
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić je w połowie jak tort. Tu umieszczamy masę marcepanową (gotową lub robioną samemu). Posypujemy marcepan kandyzowaną skórką pomarańczową i przykrywamy wierzchnią częścią ciasta.
Topimy białą czekoladę (lub polewę waniliową) w wodnej kąpieli i rozsmarowujemy ją po wierzchu ciasta.
Na koniec, zanim zastygnie polewa, posypujemy nasz kopiec resztą płatków migdałowych.
SMACZNEGO :)
oj jak mi ślinka cieknie, chociaż dzisiaj będę mial wyzerke :D
OdpowiedzUsuńWesołych świąt :)
http://lukaszmakeup.blogspot.com
Dziękuję, wzajemnie Cudownych Świąt Bożego Narodzenia :).
Usuń